בפסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים 67997-07-18 בו ייצג משרדנו חייב בהליך פשיטת רגל נדונה סוגייה רגישה זו ובשאלה כיצד יש לנהוג בחוב מזונות שנצבר עם השנים והגיע לכדי מאות אלפי שקלים.
נסיבות המקרה:
מקרה זה עוסק בחייב שהוכרז כפושט רגל ומילא אחר הוראות תוכנית הפירעון שאושרה לו. הליך פשיטת הרגל אשר התנהל כשבע שנים. במהלך ההליך הוגשו 15 תביעות חוב כאשר החוב העיקרי בתיק הינו חוב המזונות שאושר על ידי הנאמן. אולם החוב בלשכת ההוצאה לפועל רק הלך ותפח לסכומים משמעותיים מעל לסכום של כמעט חצי מיליון ₪!!! וזאת בשל ריביות והפרשי ההצמדה.
החייב אשר יוצג על ידי משרדנו המתמחה בהליכי חדלות פירעון ופשיטות רגל, פנה לבית המשפט בבקשה כי חוב ההפטר יחול גם על חוב המזונות ובבקשה לביטול ריבית הפיגורים והפרשי ההצמדה.
הטענות המשפטיות:
משרדנו באמצעות עורך דין שלומי ברדוגו, אשר ייצג חייבים רבים הן בהליך פשיטת הרגל והן בהליך חדלות פירעון, העלה מספר טענות בהם בין היתר כי החייב פעל בתום לב במשך כל השנים בהם היה בהליך, שיתף פעולה באופן מלא ולמעשה מילא אחר מחויבויותיו בהליך וכי חוב המזונות תפח באופן חסר פרופורציות בלשכת ההוצאה לפועל עקב ריבית והפרשי הצמדה.
בנוסף נטען כי מרגע שניתן צו הכינוס בעניין החייב, הליך ההוצאה לפועל בעניינו היה צריך להפסק והכרעת החוב בעניין חוב המזונות הנטען הינו בסמכותו המלאה של הנאמן וזאת על פי פקודת פשיטת הרגל והכרעתו היא זו שקובעת ולא תיק ההוצאה לפועל שבכל מקרה היה צריך להיות מעוכב.
עוד טען עורך דין ברדוגו, כי במידה וייקבע כי ההפטר לא יחול על חוב המזונות החייב לא ישתקם כלכלית לעולם ובכך מטרת הליך חדלות הפירעון ותכליתו לאפשר לחייב להשתקם כלכלית לא תוכל להתקיים.
מנגד טענה הנושה כי החייב התנהל בחוסר תום לב במשך שנים רבות כאשר לא עמד בתשלומי המזונות ורק בשנים האחרונות החל לשלם את המזונות השוטפים ולכן לשיטתה אין כל הצדקה לפטור את החייב מחוב המזונות. עוד טענה הנושה כי הסמכות לטפל בריבית והפרשי ההצמדה צריכה להישאר בלשכת ההוצאה לפועל.
יצוין כי הן הנאמן בהליך פשיטת הרגל והן הממונה על הליכי חדלות פירעון תמכו בעמדתו של עו"ד ברדוגו וטיעוניו וחזרו על דבריו כי יש ליתן הפטר לחייב והוא יחול גם על חוב המזונות ויש לאפשר לחייב לפתוח דף חדש בחייו וזאת בכפוף לתשלום החוב כפי שאושר על ידי הנאמן.
סעיף 69 (א) לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש] תש"ם – 1980 קובע כי:
"צו ההפטר יפטור את פושט הרגל מכל חוב בר תביעה בפשיטת רגל מלבד אלה:
(3) חבות לפי פסק דין לחובתו בתובענות מזונות…"
כלומר ככלל החוק קובע כי צו ההפטר אינו חל על חוב מזונות.
החלטת בית המשפט:
בית המשפט עמד בפני מצב מורכב, מצד אחד חוב מזונות שנצבר לאורך השנים ומצד שני חייב שמבקש להשתקם לצאת לדרך חדשה שמילא אחר הוראות תוכנית הפירעון שנקבעה בעניינו ועומד בפני חוב כבד מנשוא שימנע ממנו כל אפשרות להשתקם כלכלית.
בית המשפט בהחלטה אמיצה ולאחר ששקל את כל השיקולים קבע כי ההפטר יחול על חוב המזונות בניגוד לכלל ההרגיל אך זאת בכפוף שהחייב ישלם את מלוא חוב המזונות שהוכרע על ידי הנאמן וכן סך נוסף של 75,000 ₪ לנושה ובכך מחק כמעט לגמרי חוב של כמעט חצי מיליון ₪ שהצטבר ותפח בתיק ההוצאה לפועל.
משמעות פסק הדין:
החלטת בית המשפט משקפת איזון בין תכליות הליך חדלות הפירעון שהם בין היתר מתן אפשרות לחייב לפתוח דף חדש בחייו ושיקומו הכלכלי והגנה על זכות הקניין של הנושים תוך שמירה על האינטרס הציבורי. בית המשפט שקל את החשש שהחייב לא ישתקם כלכלית אם לא יופטר מחוב המזונות אל מול האינטרס הקנייני של הנושה והצורך בשמירה על כך שחייבים גם אם בהליך יקפידו לשלם את חוב המזונות.
לסיכום:
פסק דין זה מהווה הבחנה ברורה בין מקרים בהם חוב המזונות יוחרג מההפטר לבין מקרים בהם ניתן להחיל את ההפטר על חוב המזונות. פסק דין מהווה דוגמא למלאכת האיזונים העדינה הנדרשת בהליכי חדלות פירעון הנוגעים לחוב מזונות וממחישה את הצורך בעורך דין שתחום התמחותו הינו חדלות פירעון ופשיטת רגל.
אנו מלווים את לקוחותינו לאורך כל התהליך, החל מהגשת בקשה לחדלות פירעון ועד לקבל ההפטר מלא או חלקי ואתם מוזמנים להתקשר לקבלת ייעוץ טלפוני.
לייעוץ וקבלת מידע נוסף, מוזמנים ליצור קשר עו"ד שלומי ברדוגו – 02-6307061
בהצלחה!!
שאלות נפוצות
מהי פקודת פשיטת הרגל ומתי היא חוקקה?
מה ההבדל בין פקודת פשיטת הרגל לחוק חדלות פירעון החדש?
מה עילות הביטול של פקודת פשיטת הרגל?
כיצד מתבצע הליך ההפטר בפקודת פשיטת הרגל?
הליך ההפטר הוא שיא הליכי פשיטת הרגל, ומטרתו לאפשר לחייב "לפתוח דף חדש" בחייו הכלכליים. ההפטר ניתן רק לאחר תקופה ממושכת של עמידה בתשלומים ובהתחייבויות שנקבעו, כאשר בית המשפט רשאי להאריך או לקצר את התקופה בהתאם לנסיבות המקרה. החייב עשוי להיות זכאי להפטר אם עמד בדרישות הפקודה: שיתף פעולה באופן מלא עם הנאמן והכונס הרשמי, חשף את כל נכסיו, השתתף בחקירות והתנהל בתום לב לאורך כל התהליך. עם זאת, בית המשפט רשאי לסרב למתן הפטר או להתנות אותו בתנאים מיוחדים אם מצא ליקויים בהתנהלות החייב. חשוב לזכור כי ההפטר אינו חל על כל סוגי החובות – חובות מזונות, חובות שנוצרו עקב הונאה וקנסות פליליים נותרים בדרך כלל בתוקפם גם לאחר מתן ההפטר.